Pirmā datorspēle izstrādāta pirms 56 gadiem

1962. gadā Stīvs Rasels (Steve Russell) izstrādāja spēli Spacewar!, kas guva augstu popularitāti. Popularitāte kļuva tik liela, ka tā deva arī citiem spēļu veidotājiem iedvesmu izveidot ko līdzīgu…

Tiek uzskatīts, ka Spacewar! ir pirmā spēle, kāda ir izstrādāta, taču, iespējams, ir bijušas vēl citas spēles pirms tās, kas vienkārši neguva atpazīstamību. Tomēr Spacewar!, kuru izstrādāja S. Rasels kopā ar Martinu Gretzu (Martin Graetz) un Veinu Vitanenu (Wayne Wiitanen) – ļāva spēlei veiksmīgi nonākt uzmanības centrā. Turklāt tā kļuva par pirmo spēli, kas nonāca vairākos datoros.

Spēle dienas gaismu ieraudzīja Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, kas atrodas Keimbridžā, Masačūsetsā. Tā tika kodēta uz DEC PDP-1 programmas, kuru vēlāk pārņēma studenti un citi darbinieki, kas centās šo spēli uzlabot. Tā bija lieliska demonstrācija, ko spēj veikt dators, jo tajā laikā datoru jauda bija krietni ierobežotāka nekā mūsdienās. Proti, tolaik datori spēja izskaitļot 100 000 operāciju sekundē, bet mūsdienās datora procesi spēj veikt vairākus miljardus operāciju sekundē.

Kā jau pats spēles nosaukums liecina, darbība norisinās kosmosā, kur spēlē divi spēlētāji, un katram ir citādāks gaisa kuģis. Centrā atrodas spoža zvaigzne, kas gravitācijas ietekmē abus gaisa kuģus pievelk, tādējādi spēlētājam no tā ir jāizvairās. Piedevām spēlētāji var šaut, un uzvar tas, kas pirmais ir trāpījis, vai arī kļūdījies manevra laikā un saskaras ar centrālo zvaigzni. Abiem spēlētājiem resursi ir ierobežoti, jo var izbeigties gan degviela, gan šaujamās raķetes.

Zemāk ir video, kurā tiek parādīta oriģinālās spēles Spacewar! process 14. minūtē, kā arī var noskatīties visu video, lai uzzinātu vairāk par DEC PDP-1:

Interesanti, taču tiek uzskatīts, ka Spacewar! aizsāka videospēļu industriju, jo vairākas spēļu kompānijas, tai skaitā Atari, to padarīju par ievērojamu miljoniem vērtu industriju. Un, lai cik tas tagad izklausītos smieklīgi, bet jāatzīst, ka pasakoties šai spēlei – mēs varam spēlet tādas spēles, kādas patlaban darbojas uz mūsu konsolēm.

Avoti:

sakaru-pasaule

syfy

*Sniedz mums atbalstu, abonējot Patreon*

Lasītāj, ja tev patīk tas, ko redzi un vēlies mūs atbalstīt – abonē Patreon, jo tā ir iespēja mums augt, izveidot Latvijā lielisku videospēļu ziņu mediju un tev piedāvāt interesantāku un labāku saturu. Paldies!

Author: Oskars Miķelsons

Bez mitas rakstu, domāju, organizēju, plānoju, montēju, kasu pauri, lai veidotu foršus darbus "Konsoles.lv". Mīļākais dzēriens, ko ieņemt ir kakao. Un, ja vēl pa rokai ir šokolādes cepumi - es gar zemi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *