Apskats: Old Man’s Journey – liek aizdomāties par dzīves vērtībām

Vecs vīrs, atspiedies pret trepes margām un domājoši vēro jūru. Viņu iztraucē pastnieks (kas riteņa ķēdi laikam gadiem nav ieeļļojis) un viņam sniedz vēstuli. Vecais vīrs sāk to lasīt. Tas liek viņam apsēsties, apdomāties, un dažu sekunžu laikā sagatavoties, lai dotos ceļojumā…

Pirmo reizi esmu spēlējis šāda tipa spēli, kur tu nevari brīvi kontrolēt varoni, bet gan tev ar bultiņu ir jānorāda viņam, kurp doties. Sākumā tas likās bērnišķīgi un savādi, bet vēlāk tas kļuva diezgan interesanti un izaicinoši.

Kā izrādās, spēles process neaprobežojas tikai ar bultu virzīšanu un vienu pogas klikšķināšanu. Bet spēlē attiecīgā vide ir jāpielāgo vecajam vīram tā, ka viņš droši to var šķērsot un doties tālāk, lai sasniegtu gala mērķi.

Tas izpaužas pavisam vienkārši. Ir redzamas vairākas zemes garozas (lielākoties kalnainā izskatā), kas atšķiras ar krāsu. Tās var padarīt lielākas vai mazākas. Un tie ir jāpielāgo attiecīgi līnijām – tām pareizi jāsaskaras, lai vecais vīrs ar visu spieķi rokās var pārvietoties tālāk. Pretējā gadījumā virs viņa galvas parādīsies jautājuma zīme, kas tev vēstīs, ka viņš nesaprot, ko tu no viņa vēlies. Tādējādi šis process liek kustināt smadzenes, kas piedāvā atrisināt dažādas mīklas. Turklāt dažas ir tādas, kas tiešām liks iestrēgt un kasīt galvaskausu tik ilgi, ka piepeši atskārsi, ka tās daļā mati pazuduši.

Bez tam vienkāršu iešanu papildina arī braukšana ar kādu transportlīdzekli. Braukšanas laikā tev jāuzspēj braucamo ceļu veikli pielāgot vienādā augstumā, lai transportlīdzeklis veiksmīgi turpinātu savu ceļu. Ja tas nesanāks, tad nav pamats satraukumam, jo agregāts necietīs avārijā, bet braucamais vienkārši strauji apstāsies un turpinās iesākto, kad savedīsi ceļu kārtībā.

Viss piedzīvojums, ko piedzīvo vecais vīrs, tiek pastāstīts bez neviena vārda, bez neviena uzrakstīta teksta, bez nekā, kā vienīgi animācijas un zīmējumi, kas spēlētājam ļauj interpretēt un saprast stāstu.

Tas ir oriģināls un vienreizējs. Nevienā spēlē man nav nācies piedzīvot ko tādu. Un stāstu būtību, kā arī, kurp dodas vecais kungs, es tikai sapratu stāsta beigās. Neko vairāk par to neteikšu, kā vienīgi – tai ir vērtība, kas pašam ir jāizdzīvo.

Gaisotne un atmosfēra spēlē ir laba. Melodija, kas saplūst ar vidi un procesu rada tiešām vecu vīra sajūtu un liek iedziļināties viņa ceļojumā. Jāpiebilst, ka viss, ko es redzēju – mākslinieki ir meistarīgi uzzīmējuši, un dažas ainavas man vienkārši burtiski lika apstāties un novērtēt, cik tas skaisti izskatās.

Spēlē ir arī dažas nepilnības. Piemēram, dažreiz veicais vīrs nedodas tur, kur iecerēts. Tādēļ šad tad īsti nevar saprast, kurp jādodas līdz brīdim, kad nejauši to uzzini gluži kā vinnēt laimestu. Turklāt kamera mēdz nelūgti pārslēgties uz līmeņa daļu, kas uz doto brīdi nav nepieciešams. Tas bieži vien notiek, kad ar vīru aizej ekrāna malā, kur spēle automātiski pārslēdzas uz nākamo līmeni. Toties tehniski par spēli nav vajadzības iet uz tiesu un sūdzēties, jo tas strādā labi un ne reizi nepiedzīvoju raustīšanos vai ko tamlīdzīgu.

Jāpiebilst, ka Old Man’s Journey ir spēle, par kuru šķietami retais ir dzirdējis. Šo spēli es uzgāju pavisam nejauši. Biju iegādājies virtuālo naudu 10 mārciņu vērtībā, lai nopirktu lietu, kuru, kā izrādās nevar nopirkt (garš un garlaicīgs stāsts). Tā rezultātā meklēju kādu spēli šīs naudas vērtībā. Tad manās acīs patrāpījās Old Man’s Journey (Veco vīru stāsts) un nosaukums mani kaut kā mistiski ievilka.

Es saku liels paldies Old Man’s Journey, jo beidzot tas man sniedza pavisam citas sajūtas, izklaidi, baudu, ko pārējās rutīniskās spēles spēļu industrijā nepiedāvā un jau ir līdz kaklam.

Varbūt esmu jau kļuvis vecs, vai arī vienkārši spēlējis tik daudzas spēles, ka tās sāk apnikt. Bet paldies debesīm, ka tomēr spēļu industrijā ir unikālas spēles, kas piedāvā jaunas un neredzētas lietas, un liek noticēt tam, kam mēs vienkārši vairs neticam, vai arī negribam ticēt.

Informācija par spēli:
  • Izstrādātājs: Broken Rules
  • Izdevējs: Broken Rules
  • Žanri: Piedzīvojuma
  • Platformas: PlayStation 4, Nintendo Switch, Android, PC
  • Iznākšanas datums: 2017. gads, 18. maijs
  • Vecuma ierobežojums: +3
*Sniedz mums atbalstu, abonējot Patreon*

Lasītāj, ja tev patīk tas, ko redzi un vēlies mūs atbalstīt – abonē Patreon, jo tā ir iespēja mums augt, izveidot Latvijā lielisku videospēļu ziņu mediju un tev piedāvāt interesantāku un labāku saturu. Paldies!

Old Man's Journey

8

Ja vēlies jaunas sajūtas, atrisināt izaicinošas mīklas un pārbaudīt mirkļiem pacietību, tad silti iesaku Old Man's Journey, jo beigu beigās tas liek aizdomāties par dzīves vērtībām.

8.0/10

Plusi

  • Izaicinošas mīklas
  • Oriģinalitāte spēles procesā
  • Vizuāli skaistas ainavas
  • Stāsts, kas vēsta par dzīves vērtībām

Mīnusi

  • Brīžiem neklausa kamera

Author: Oskars Miķelsons

Bez mitas rakstu, domāju, organizēju, plānoju, montēju, kasu pauri, lai veidotu foršus darbus "Konsoles.lv". Mīļākais dzēriens, ko ieņemt ir kakao. Un, ja vēl pa rokai ir šokolādes cepumi - es gar zemi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *