Apskats: Hades – tekstu kvalitāte sit pušu teju visas grieķu mitoloģijā balstītās spēles

Hades spēļu apskats

“Hades” scenārijs ir uzrakstīts un ierunāts tā, ka es ar neatslābstošu interesi varēju sekot līdzi dievu un varoņu savstarpējo intrigu attīstībai…

Arī iepriekš “Supergiant Games” projekti kā “Bastion”, “Transistor” un “Pyre” ir izcēlušās ar prasmīgi uzrakstītiem un ieskaņotiem dialogiem, tomēr “Hades” ir labākais, ko viņi līdz šim radījuši. Dialogu teksta un aktieru runas kvalitātes ziņā videospēle ir pielīdzināma tādiem lielbudžeta šedevriem kā “The Last of Us” vai “Uncharted”.

Spēles galvenā varoņa vārds ir Zagrejs (Zagreus). Mans kā spēlētāja uzdevums ir palīdzēt Zagrejam izlauzties no Aīda valstības un nokļūt virszemē. Uzdevums nav no vieglajiem, jo starp Aīda pili un Saules apspīdēto, zaļojošo virszemi jāpārvar daudzi elles loki un jāuzvar tur ieslodzītie briesmoņi.

Hades videospēļu apskats

Pazemes labirintu līmeņi ir gadījumiski ģenerēti, īsāko un drošāko ceļu atrast nav vienkārši. Jau pirmā elles loka noslēgumā mani sagaida boss – Megēra – ar pātagu bruņota dēmon-sieviete, kura ņirdzīgi paziņo, ka visas manas pūles ir veltas, jo no Aīda valstības izbēgt nav iespējams un šeit būs mana ceļa gals. Tā arī notiek! Cīņu ar bosu zaudēju un mirstu, sašķīstot asiņainā peļķē. Tomēr tas nebūt nav gals, jo attopos atpakaļ Aīda pilī. Atgriežoties pilī neesmu zaudējis no monstru slaktēšanas iekrātos labumus, kurus nu varu iztērēt, lai uzlabotu savas spējas. Mans nākošais izlaušanās mēģinājums noteikti būs veiksmīgāks!

Varoņa nāve ir neizbēgama

Katra spēles partija ir viens šāds mēģinājums. Partijas izspēles ilgums var būt līdz pat stundai. Pārtraukt spēli un saglabāt progresu iespējams arī partijas vidū. “Hades” pieder pie tā saucamajām rogue-like spēlēm, kurās varoņa neizbēgamā bojāeja ir daļa no spēles procesa.

Hades, videospēļu apskats

Ceļojot cauri elles lokiem, Zagrejam palīgos regulāri piesakās Olimpa dievi. Katrā no monstriem iztīrītā kambarī kā atalgojumu ir iespēja saņemt “telefonsarunu” ar kādu olimpieti, kurš piedāvā apveltīt Zagreju ar savām īpašajām spējām. Zibeņu un pērkona pavēlnieks Zevs teicas uzdāvināt kādu no savām zibens šautrām. Jūras dievs Poseidons piedāvā likt lietā vētras spēku. Taču mīlestības dieviete Afrodīte aicina izmēģināt burvju zāles pretinieku savaldzināšanai un pārvilināšanai savā pusē. Visi viņi ir briesmīgi pļāpas, tomēr man tas nebija par apgrūtinājumu, jo spēles varoņu balsis ierunātas tik profesionāli un teksti sarakstīti tik saistoši, ka prieks klausīties!

Ļoti patīkami ir ieklausīties arī videospēles mūzikā, kuru joprojām dažkārt paklausos ārpus spēles. Studijas “Supergiant Games” spēļu ierastā komponista Derena Korba (Darren Korb) rakstītā roķīgā mūzika, manuprāt, ir perfekti piemērota uz ekrāna notiekošajām varoņu un monstru cīņām.

Negaidi šeit datorgrafikas brīnumus

Ja spēles process (ātras reakcijas un kaujas lauka pārvaldīšanas treniņš), varoņu dialogi un caur tiem paustā sižeta attīstība mani patiešām aizrāva, tad par “Hades” grafisko izpildījumu varu teikt, ka tas ir tikai labas animācijas filmas līmenī. Krāsu un formas attiecības izvēlētas tā, lai Zagrejs un viņa uzbrukumu mērķi būtu viegli nolasāmi un izsekojami. Bet datorgrafikas brīnumus nav ko gaidīt – spēli izcili labi spēj pavilkt pat Nintendo Switch, kas ir mazjaudīgākā no pašlaik ražotajām konsolēm. Es pats “Hades” veiksmīgi izspēlēju uz vidēji jaudīga PC datora ar Xbox kontrolieri.

Hades spēļu apskats

2020. gadā “Hades” ir tikusi godalgota ”best indie” kategorijā no “The Game Awards 2020” un “Golden Jaystick Awards”. Tāpat IGN portāls atzinis to par 2020. gada “Game of the Year”. Es noteikti piekrītu šiem atzinīgajiem vērtējumiem un iesaku “Hades” ikvienam dinamisku datorspēļu cienītājam, jo tas man ir bijis viens no spilgtākajiem pagājušā gada datorspēļu piedzīvojumiem.

Piezīme:  Savulaik bērnībā iecienīta bilžu lasāmgrāmata man bija “Sengrieķu mīti un varoņteikas”, tāpēc atgriešanās “Hades” spēles mitoloģisko varoņu pasaulē bija īpaši patīkama. Latviski spēles nosaukums būtu “Aīds” – tā sengrieķu mitoloģijā sauc drūmās mirušo pazemes valstības pavēlnieku. Gandrīz visi spēles personāži, vai vismaz viņu vārdi, ir patapināti no sengrieķu mītiem.

Hades

9

"Hades" ir datorspēle, ko iesaku ikvienam, jo aizraujošais sižets, ātrais spēles process, interesantie dialogi ir piedzīvošanas vērti. Tiesa, grafika nav apbrīnojama, bet viss pārējais ir augstā līmenī.

9.0/10

2 thoughts on “Apskats: Hades – tekstu kvalitāte sit pušu teju visas grieķu mitoloģijā balstītās spēles”

  1. Paldies Oskaram par apskatā ieguldīto teksta redaktora un video režisora darbu! Lai labotu mana pirmā konsoles.lv raksta iztrūkumu un atbildētu uz iepriekš uzdoto jautājumu “kas ir Mārtiņš” šepat arī īsi iepazīstināšu ar sevi –

    Ar datorspēlēm aizraujos no brīža, kad Latvijā parādījās personālie datori – pagājušā gadsimta 80-mito gadu beigām. Pirmo PC datoru ģimene man uzdāvināja uzsākot studijas 1993. gadā, bet savu pirmo Playstation konsoli sev nopirku tālajā 1998. gadā. Kopš tiem laikiem ir izspēlēts liels daudzums visdažādāko spēļu, ir nomainījušās vairākas personālo datoru un spēļu konsoļu paaudzes, arī paša dzīvē bijuši dažādi pagriezieni, tomēr mana vēlme spēlēt datorspēlēs nav zudusi. Ikdienā strādāju IT jomā, bet brīvajā laikā izklaide numur viens joprojām ir spēles. 2020. gada decembrī Oskars man laipni piedāvāja iespēju rakstīt priekš konsoles.lv, ko turpmāk labprāt izmantošu, jo arī spēļu apspriešanu uzskatu par daļu no spēļu procesa. Manuprāt, latviski rakstošajā interneta telpā kvalitatīvu datorspēlēm veltītu apskatu ir pārāk maz un es priecājos par man doto iespēju iemēģināt roku šajā lauciņā. Apskatos esmu iecerējis biežāk pievērsties neatkarīgo izstrādātāju radītām spēlēm, kuras Oskars apskata retāk.

  2. Mārtiņ, paldies tev arī par ieguldīto darbu. Prieks, ka veiksmīgi radījām Hades apskatu. Būšu godīgs, es par tās eksistenci vispār nezināju līdz brīdim, kad pārsteidzošā kārtā IGN un citi Hades atzina par 2020. gada spēli (ņemot vērā The Last of Us Part II).

    Ja būs iespēja, noteikti šo spēli iemēģināšu 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *